ВходИзползвай този готин дневник за планиране на годинатаПубликувано на: 08.01.2014

Автор: Десислава Докина

 

Можеш ли да повярваш, че отново е това време на годината, когато всичко започва отначало?

 

Искаш или не, трябва да приемеш - чака ни цяла една година, която само ние самите можем да направим най-успешната и интересна година досега. :)

 

Вече писахме за необходимостта от равносметка, както и за постоянството, което ни е нужно, за да развием нови навици. За успешното постигане на целите ни, обаче, е нужен и план - яснота за това кои са стъпките и действията по пътя към успеха, както и за неговата цена.

 

Със започването на новата година емоциите са приповдигнати, дават се много обещания, поставят се цели, често нереалистични и без предварително обмисляне.  В този ред на мисли имам искам да ти представя един онлайн инструмент, който дава възможност да скъсаме със старата година като преди това извлечем поука от нещата, в които сме се провалили и се окуражим с успехите си. 

 

Става дума за „Year Planning Workbook”, на български - „Работна тетрадка или дневник за планиране на годината”, който може да намериш на този адрес:

 

http://2014-english.lathatatlanegyetem.hu/

 

Това е помощно средство, чрез което лесно и систематизирано можеш да си направиш равносметка за отминалата година и да си набележиш нови цели, заедно с план за постигането им.  „Year Planning Workbook” е разработен от младежката организация Invisible University International и ще ти помогне, защото материализира мечтите и желанията ти, помага на идеите да изкристализират в съзнанието ти и благодарение на това максимално скоро да се превърнат в реалност. Доказано е, че когато имаме формулирана цел, написана черно на бяло, съхранена на удобно за нас място и стъпки за постигането ú, вероятността за реализирането ú е много по-голяма.

 

Ето какво ти е нужно преди да започнеш да го попълваш:

 

-          Разпечатана версия на този файл: http://2014-english.lathatatlanegyetem.hu/ (14 страници)

-          Комплект цветни химикалки или маркери за подчертаване и оцветяване

-          Календар за предходната година (можеш да използваш и този на телефона)

-          1 свободен час, в който нямате други задължения

-          Спокойствие, концентрация и добро настроение

 

За да стане по-ясно какво точно представлява, а и ако ангийския те притеснява, нека заедно да минем през стъпките на попълването му.

 

Това, с което започва „книгата за проектиране” на настоящата година, е кратка оценка на отминалата. Формулировката зависи от самия теб – можеш да опишеш отминалата година с прилагателни, а ако си достатъчно креативен да нарисуваш нещо емблематично в зависимост от настроението ти, да напишеш кратък текст или да изброиш положителните и отрицателните неща, които са ти се случили през 2013 година.

 

След това форматът на дневника ни подканва да развихрим въображението си и да напишем съкровено желание, което искаме да се превърне в реалност през 2014 година. Разбира се има място и за повече от едно :)

 

Дневникът дава опцията да си избереш предизвикателства от различни области, като например:

 

-          Финанси и спестявания

-          Креативност и изкуство

-          Красота и здраве

 

Аз, например, си поставих цел от раздел "финанси" за следващите 30 дни. Обещах пред себе си всеки един ден, преди да си легна да си записвам колко пари съм похарчила през деня и за какво. Това ще ми помогне да си направя равносметка каква част от джобните си харча за безполезни неща и ще ме стимулира да спестявам повече. Също така си обещах всеки един ден да слагам в касичката си по една монета от 1 лев. Така ще си сформирам авариен фонд, който да използвам при нужда, ако се окажа на червено или пък ще използвам парите за пътувания с приятели (допълнителни джобни пари винаги са добре дошли).

 

Следващата стъпка е „6 изречения за предстоящата година”, като са дадени предварително началните думи на всяко едно:

 

-          През тази година бих искала да изживея повече от веднъж следното чувство...

-          Тази година ще казвам „Не” винаги, когато...

-          Тази година ще бъде специална за мен, защото...

 

На следващата стъпка трябва да направим обобщение на най-важните моменти в различни области: семейство, училище, хоби и свободно време, приятели, здраве и др.

 

В края на дневника, от теб се изисква да мислиш мащабно и да опишеш какво би трябвало да се случи в най-добрия случай, ако всичко, което си си пожелал постигаш с лекота и всичко върви по план? Дай място на емоциите си, отпусни ги да се развихрят, да рисуват, чертаят и/или пишат свободно.

 

И напиши едно последно нещо, с което искаш да сложиш край на отминалата година. Какво трябва да оставиш да си върви, за да започнеш наново, с положителна нагласа следващата година?

 

След всички обобщения и ценни заключения, до които достигна неусетно, ти остави само още една задача: Да измислиш заглавие на книгата на живота ти, който ти предстои да изживееш през 2014 година.

 

На края,  остави на леснодостъпно място твоята книга. Винаги, когато се колебаеш дали си на прав път, или се чудиш защо нещата не се получават, можеш да прегледаш дали се движиш по план и да се замислиш нужни ли са корекции в пътя, по който вървиш.

 

 

Твоята най-добра година е тук! 

Добре направен план днес е много по-добре от перфектен план утре, затова не отлагай планирането на годината, която започва СЕГА.

 

 

WishBOX - Мечти в действие!